Start 2 Run Tips

TIP 1: Plan ongeveer een 20 à 30 minuten per loopsessie en dit 3 dagen in de week. Zoek 3 dagen uit in de week zodat je jezelf toch genoeg rust bezorgd tussen de sessies. Iets van een dag rust per sessie is meer dan voldoende. Alles wat je meer loopt, is niet meer om fitter te worden. Dit kan je natuurlijk wel in een later stadium doen, wanneer je de loopmicrobe volledig te pakken hebt. 

TIP 2: Zorg voor goede loopschoenen. Kijk niet teveel op de euro, maar je moet ook niet denken dan een extra duur paar nodig is voor een beginnende loper. Geen enkele beginnende loper moet een economische druk voelen terwijl hij loopt. Wanneer je echt serieus begint met lopen en je echt vastberaden bent om voort te lopen. Dan kan je maar beter naar een gespecialiseerde winkel gaan. Het voordeel van zo een gespecialiseerde winkel is, dat zij gaan kijken hoe je loopt en wat voor type voet je hebt. Op basis hiervan kunnen zij dan een goede schoen voor jou uitkiezen. Wanneer je geen goede schoenen hebt, kan je tal van blessures krijgen of gewoon wat kwaaltjes. Dit kan gaan om pijnlijke knieën, enkels, rugklachten,… 

TIP 3: Een opwarming voor het lopen is geen overbodige luxe. Wanneer je een beginnende loper bent, kan je best 5 minuten wandelen of lichtjes joggen om je spieren wat op te warmen. 

TIP 4: Denk er over om te stretchen voor het lopen en zeker na het lopen. Probeer elke spiergroep te stretchen, iedere stretch zou zo’n 15 à 20 seconden mogen duren. Wanneer je besluit om te stretchen voor het lopen dan moet je wel eerst een kleine opwarming doen. Koude spieren stretchen is meestal de oorzaak van blessure leed. Het meest belangrijke is het stretchen van de beenspieren. 

TIP 5: Goed lopen vereist een goede basistechniek. Hou je armen ter hoogte van je middel, ontspan je handen en schouders en zorg voor een goede houding tijdens het lopen. Probeer je armen niet langs je borst te zwaaien. En probeer niet op te springen tijdens het lopen, een zo zacht mogelijke landing gaat er voor zorgen dat de knieën en andere gewrichten niet zwaar worden belast. 

TIP 6: Een goede pas vinden. Veel mensen plaatsen eerst hun hiel waarna de tenen pas volgen. Recent onderzoek heeft aangewezen dat eerst de tenen naar de grond brengen en vervolgens de hiel efficiënter is voor het lopen, en in grotere mate voor lange afstanden. Het helpt ook schokken en stress opvangen van de enkels en de knieën. Toch dient gezegd te worden dat een verandering van hiel-teen naar teen-hiel heel wat tijd kost. Niet onbelangrijk is het zo dat de meeste kuiten nog niet voorzien zijn voor een teen-hiel pas wat ervoor kan zorgen dat je achteraf veel spierpijn hebt daar. Om dit wat te verlichten raden wij stretchen aan. Natuurlijk is een goede pas vinden wat eigen aan iedereen, maar je kan het altijd proberen. 

TIP 7: Adem, adem adem! Veel mensen vergeten natuurlijk te ademen of gebruiken geen ademtechniek. Sommige mensen vinden de beste ademtechniek, deze waar men zuurstof langs de neus binnenneemt en zuurstof langs de mond naar buiten brengt. Je neus is een goede filter voor de lucht en zeker om het inslikken van insecten te vermijden wanneer je buitenshuis loopt. Door de mond uitademen zorgt er voor dat meer CO2 wordt uitgestoten en er meer hitte het lichaam verlaat. Het opzetten van muziek kan ervoor zorgen dat je een goed ademritme krijgt, je stappen tellen kan dat ook zijn. Bijvoorbeeld 2 stappen inademen, 1 stap uitademen. 

TIP 8: Snelheid? In het begin moet je niet teveel denken aan hoe snel je loopt. Het beste is om in het begin nog trager te lopen dan je denkt te moeten lopen. Je loopt nog geen wedstrijden, je bent bezig om terug fit te worden. Probeer eerst je afstanden stapsgewijs op te bouwen of je looptijd te verhogen. Het wedstrijdlopen kan later indien je dat wenst. Je kan jezelf testen of je te snel loopt, wanneer je niet meer met iemand anders kan spreken tijdens het lopen dan loop je te snel. Probeer dan je snelheid wat te minderen om te recupereren. 

TIP 9: Loop met een partner of loop in groep. Het lopen in groep zal er voor zorgen dat je motivatie stijgt. Je kan elkaar ook helpen als het even niet meer gaat. Het zorgt er ook voor dat het lopen een gewoonte wordt. Je spreekt immers met elkaar af wanneer je wil gaan lopen. Je moet een partner vinden die net zo gemotiveerd is als jij en iemand met ongeveer hetzelfde niveau. 

TIP 10: Maak van lopen een gewoonte. Je kan dit doen door loopschema’s te gebruiken. Je kan van geen conditie naar 5 km lopen in slechts 10 weken tijd. Het is gemakkelijk om ongeduldig te worden, maar probeer niet vooruit te lopen op het schema, zelfs wanneer je er fysiek al klaar voor bent. 10 weken is niet zo lang! 

TIP 11: Heb plezier. Lopen is een goede manier om in vorm te geraken of te blijven. Het helpt ook om je geest eens vrij te maken of eens goed na te denken. Vanaf de oudheid was dit al bekend: een gezonde geest in een gezond lichaam. Veel succes! 

(Bron: http://www.start-to-run.nl) 

Start na de paasvakantie met Start 2 Run! 

Wanneer?

Elke dinsdag en donderdag om 18u30 en elke zondagmorgen om 09u30, van 17 april tot en met 26 juni 

Waar?

Sportcentrum Bredene (Spuikomlaan 1) 

Inschrijven?

Je kan je inschrijven aan het loket in het zwembad van Bredene. Deelname kost € 10 (10 weken begeleiding, verzekering, diploma en t-shirt inbegrepen).

Nog vragen? Stuur een mail naar bredenesport@telenet.be voor meer info.

Start 2 Run
Sluit Menu